середу, 5 грудня 2012 р.

Нобелівська премія з медицини та фізіології, 1940-ті
Едва́рд Адельбе́рт До́йзі Edward A. Doisy.jpg(англ. Edward Adelbert Doisy, народився 3 листопада1893 року, Х'юмІллінойсСША — помер23 жовтня1986) року — американський біохімік, лауреат Нобелівської премії по фізіології та медицині у 1943 році за відкриття хімічної структури вітаміну K (розділив премію з Генріком Дамом).



Дойзі отримав свій бакалаврський диплом у 1914 році, а магістерський — у 1916 р. у Іллінойському університеті Урбана-Шампейна. Свій докторський ступінь він захистив у Гарвардському університеті у 1920 році.
У 1919 році він прийняв запрошення на роботу до кафедри біохімії Вашингтонського університету у Сент-Луїсі, де Дойзі згодом став постійним професором.
У 1923 він перейшов до Університету Сент-Луїса як професор та завідувач новоствореної кафедри біохімії. Дойзі працював на цій посаді до свого виходу на пенсію у 1965 році.
Університет Сент-Луїса, вшановуючи свого знаменитого працівника, перейменував кафедру на — «кафедру біохімії імені Е. А. Дойзі». Згодом, кафедру знову перейменували.
Зараз її офіційна назва — «кафедра біохімії та молекулярної біології імені Е. А. Дойзі»
Він також змагався з Адольфом Бутенандтом за відкриття естрону у 1930 році. Вони відкрили субстанцію незалежно один від одного, але тільки Бутенадта було нагороджено Нобелівською премією з хімії у 1939 році.

Немає коментарів:

Дописати коментар